Nya gröna Buagården – en solskenshistoria

Buagården planerar att installera en solcellsanläggning, för att producera all den el som förbrukas på anläggningen årligen.. ”Det är en klockren framtidsinvestering ur många aspekter”, säger Buagårdens ordförande Conny Malm (B147 Brette).

Redan 1915 initierade lägret nr.4 Gothia en satsning på en barnkoloni till förmån för några av samhällets svaga och sårbara – barnen. Detta är än idag vårt fokus, mer än hundra år senare.

Men vad har solceller med barnkoloniverksamhet att göra?

Det finns minst två viktiga argument – miljön och ekonomin.
Många människor idag oroar sig för hur klimatförändringarna skall påverka vårt sätt att leva och möjlighet att överleva. Speciellt de unga är av förklarliga skäl väldigt engagerade – det är ju deras framtid. Och de äldre, som har en stor del av framtiden bakom sig. Kan de med gott samvete lämna över planeten till nästa generation? Har de verkligen gjort tillräckligt?

Med en klok satsning på solceller kan vi producera hela Buagårdens elförbrukning och minska vårt klimatavtryck radikalt. En investering i våra barns och ungdomars framtid – på riktigt.

 

Och hur går ekonomin ihop, solcellerna kostar väl en slant?
Det är riktigt att detta är en stor investering (drygt 600.000:-), men en lönsam sådan. En väl underbyggd kalkyl visar på en återbetalningstid om 7-10 år, beräknat på dagens elpriser. Och med den storsatsning på elektrifiering som nu sker, lär inte efterfrågan och elpriserna gå ned inom överskådlig tid, snarare tvärt om. Att då kunna producera den el vi förbrukar ger en ekonomisk stabilitet som gör det möjligt att driva koloniverksamheten vidare på ett hållbart sätt.

Vad kan jag bidra med som Odd Fellow, näringsidkare eller privatperson?
För att finansiera projektet erbjuder vi Odd Fellows institutioner, privata näringsidkare, fonder och stiftelser samt privatpersoner att bidra med en gåva som motsvarar kostnaden av en solcellspanel (6.000:- inklusive montering och kringutrustning). Anläggningen beräknas behöva 100 st solcellspaneler och givetvis uppskattar vi de som vill bidra med en större del i form av fler än en solcellspanel.

Alla givare kommer att namnges på en tavla i anslutning till solcellerna och även synas på vår webbplats. Men det kanske viktigast av allt: framtida generationer kommer att tacka er för er insats. Skicka ditt bidrag här >>>

Frågor & Svar

Detta är ett projekt som kan tyckas komplicerat.
Därför samlar vi, här nedan, frågor och svar som kan dyka upp på vägen.
Har du en fråga du inte hittar svar på? Ställ den till oss via vårt kontaktformulär >>>