Human Rights Rockstars – på Buagården sommaren 2019

En av de grupper vi hade förmånen att ha som gäster på Buagården, sommaren 2019, var gruppen Human Rights Rockstars. Deras gripande tackbrev och fina personliga teckning (som pryder sin plats på Buagårdens vägg) kan ni se och läsa här.

Detta fina tack värmer hjärtat på oss volontärer och andra som, sedan 1915, erbjuder en positiv glimt av sommaren på Buagårdens Barnkoloni.

Hej Gudrun och alla ni som är engagerade på Buagården Odd Fellow

Jag heter Kinna och har tillsammans med min son startat en förening som heter Schyssta Kompisar för ca 5 år sedan. Anledningen till att vi startade den var att Anton för ca 5 år sedan försökte ta sitt liv efter år av mobbing och utanförskap i skolan. Han var då 14 år och jag frågade honom vad som skulle kunna få honom att vilja fortsätta leva och hans svar blev då – Schyssta kompisar.

Vi diskuterade ett tag hur han skulle kunna få det eftersom hans självförtroende efter många år av utsatthet och svårigheter med det
sociala samspelet gjorde att han inte bara kunde traska iväg till en förening och hitta dessa Schyssta kompisar. Vi bestämde oss för att starta en förening för ungdomar som varit med om liknande saker och nu har vi varit igång i snart 5 år och har haft aktiviteter på veckokvällar, lov och helger. Vi har fått pengar från Västra Götaland för att ta fram en metod och dokumentation för hur social gemenskap kan rädda ungdomars liv.

Vi har nu under ett antal år varit på Buagården med ungdomarna från föreningen och när de började så var de ju runt 13-16 år men nu har det blivit äldre och några av dem blivit ledare, några gått vidare till andra föreningar och några är kvar som deltagare. Det har varit en fantastisk resa och våra sommarveckor på Buagården har betytt så enormt mycket för dessa ungdomar. Det är svårt att förklara i ord hur mycket men för många har det nog räddat deras liv. De har fått vänner, uppleva gemenskap för första gången i sitt liv kanske, träffat trygga, varma och kärleksfulla vuxna som man kan lita på. Fantastiskt och underbart att se dem må bättre och bättre för varje dag vi varit där.

Jag har också jobbat med ungdomar som flytt till Sverige från olika länder på grund av krig, terrorism och annan utsatthet på HVB hem och nu sist i ett projekt som hette “Human Rights Rockstars”. Så i år slog jag ihop dessa två grupper Schyssta Kompisar och Human Rights Rockstars eftersom de var i samma ålder ungefär, mellan 16-21 år. Detta var en otrolig fantastisk upplevelse. Så fina ungdomar som mått eller mår dåligt på grund av det dom varit med om och som stöttade varandra på ett sätt som jag aldrig upplevt förut. Alla fick vara precis som dom var och alla var med i gemenskapen på sina villkor. Så mycket kärlek och värme och en av de stora anledningarna till att det blev en så fantastisk vecka för dessa ungdomar som är så nära att ge upp och inte vill vara med mer alls i livet var de som jobbade i köket och Gudrun.

Så mycket kärlek och värme de fick varje dag från dem var helt otroligt. Ungdomarna gjorde utvärdering efteråt och samtliga sa att änglarna var så otroligt fina och bra. För många av dessa ungdomar som nu ska ta sina första steg mot en utbildning, jobb och ut i vuxenlivet inom några år tror jag denna veckan betydde allt. De fick med sin tro på livet igen, vänner och trygghet. ETT ENORMT STORT TACK FÖR ATT VI FICK KOMMA TILL ER trots att det inte var så små “barn” denna gången.

Vi räddade nog fler liv denna veckan tillsammans.
Kram Kinna