Odd Fellows Barnkolonier – historik
Inom Odd Fellow i Göteborg hade diskuterats möjligheten för logerna att bidra till barnkoloniverksamhet, – något som väl passade in i Ordens filantropiska verksamhet. Detta ledde fram till att Odd Fellow år 1915 bekostade verksamheten för den koloni som Föreningen for Barnbespisning och Skollovskolonier drev på Ramholmen på Skaftö i Bohuslän. Kostnaderna, som helt täcktes av den då ännu
existerande Odd Fellows Nödhjälpskommitté, uppgick till 2 077 kronor vari ingick såväl utrustning som hushållskostnader.
Redan följande år svarade Odd Fellow själva för drift och administration av barnkolonin, som detta år var förlagd till gården Slätthult i Ellös på Orust. Broder Hugo Bruzewitz, som var ordförande i kolonistyrelsen från starten 1915 och ända fram till 1942, hade under vintern 1915-1916 företagit en resa i Bohuslän för att hitta en lämplig plats för barnkolonin och fann denna plats på Orust.
År 1916 förband sig Lägret att årligen under tre år framåt bidra med 300 kronor och varje loge beslöt att bidra med ett årsbelopp av 100 kronor. Dessutom var givmildheten mycket stor bland enskilda bröder. I maj månad 1916 hade kolonistyrelsen inköpt villan Rydbo vid Backamo for 3 500 kronor. Villan ändrades och tillbyggdes för att passa den nya verksamheten. Den 19 juni 1917 tog 30 barn under fröken Kerstin Leres ledning kolonin i besittning.
I verksamhetsberättelsen kan läsas att sommaren blev mycket vacker med mestadels solsken. Härigenom kom hälsotillståndet bland barnen att bli enastående. Inte ett enda sjukdomsfall inträffade i motsats till året före, då sjukdomar svårt hade härjat bland barnen.
Följande år, 1918, blev ett minnesrikt år för de barn som då vistades på Rydbo. Barnen hade nämligen fått hälsa på Konungen och Drottningen vid kungaparets resa i Bohuslän. Landshövding von Sydow hade burit in kolonins minsta flicka i bilen till Drottningen, varvid flickan överlämnat en bukett ängsblommor till Hennes Majestät.
År 1919 anslog Lägret Gothia 1 500 kronor för att barn som drabbats av spanska sjukan skulle beredas kolonivistelse. Detta år kom därför två omgångar barn att vistas på kolonin Rydbo, vilket också skedde under de nästföljande två åren. Men år 1922 hade det varit vissa svårigheter att samla in erforderliga medel, varför kolonin återgick till en kull, som emellertid hade utökats till 40 barn, från tidigare omkring 30.
1923 lanserades delvis en ny giv i barnkoloniverksamheten. Vid en konferens med representanter för logerna bestämdes, att två kolonier skulle drivas av Odd Fellow.
Den ena som hittills för barn från familjer i små omständigheter. Den andra som sommarhem för barn till Odd Fellow-bröder, där bröderna skulle kunna bereda sina barn en kortare sommarvistelse.
Broder Holger Carling upplät kostnadsfritt under åren 1923-1925 rum på sin egendom Boarp vid Varnumskulle i Varnums socken.
1933-1942 – Fastigheten Rönn, Slussen, Orust köps 1933 för 7 000 kronor. De påföljande år inrymdes nu sommarkolonin i egen fastighet, där verksamheten bedrevs oförändrat fram till 1940. Sistnämnda år hade sommarhemmet endast haft 20 barn, mot tidigare upp till 80 st under tidigare år med kortare eller längre vistelsetider. Följande år fick därför även Rönn karaktären av barnkoloni för barn till mindre bemedlade föräldrar.
1942-1945 – Under krigsåren uppläts Rönn som barnhem för finska barn. Kostnaderna för barnhemmet bestreds helt av Odd Fellow.
1925-1947 – Kolonin på Backamo drivs under alla år på i stort sett samma sätt. Kolonin var alltid fullbelagd och ansökningarna från dem som ville vistas där var många. Endast en del av alla de som sökte varje år, kunde beredas plats. Kolonin började med åren bli omodern och otidsenlig.
1962 – Hyrs Rönn ut till Föreningen för Utvecklingsstörda Barn.
1964 – Samarbetet med Göteborgs stad (under SDN’s regi) sommartid bedrivskoloniverksamhet för utvecklingsstörda och autistiska barn på Rönn.
1990 – Även Buagården upplåts för Göteborgs socialförvaltning.
1995-1999 – Under övriga delen av året (ej sommartid) hyrs Rönn ut som skola och drivs av Föreningen för Waldorf-pedagogik.
1992-1998 – Odd Fellowhjälpen i Västra Sverige har varje sommar tagit emot ca 25-30 barn. De första åren var det polska barn och efter år 2000 blev det barn från Litauen. Denna verksamhet bedrivs helt ideellt av frivilliga bröder och systrar och barnen är där under 3 veckor. Stadsdelsnämnden Tynnered utnyttjar sedan flera år kolonin for utvecklingsstörda och autistiska barn. Under åren har mycket arbete och kostnader lagts ned för att förbättra standarden på kolonin. Bl.a. har köket byggts om med bl.a. ny ventilation, nya kylskåp och frysskåp, stekhäll, diskmaskin m.m. Duschutrymmena i källaren har totalrenoverats och ny handikapptoalett har installerats. Mycket av detta arbete har skett med hjälp av gåvor från loger och enskilda bröder och systrar, som
också bidragit med manuellt arbete.
1999 – Det var ekonomiska skäl som gjorde att kolonin Rönn på Slussen såldes för 700 000 kronor (med förbehåll om sommarkoloni där under 10 år framåt.). Odd Fellow hade helt enkelt inte råd att bekosta nödvändig upprustning även av denna fastighet. Pengarna användes för att rusta upp Buakolonin.
2000 – Det gamla annexet revs och ett nytt helt handikappanpassat byggdes. Detta invigdes den 27 maj och är en byggnad i två plan på 300 kvadratmeter. Den innehåller 10 rum med två sängplatser vardera, tre handikapptoaletter varav två med dusch och ett allrum på 50 kvadratmeter. Samtidigt passade vi på att göra en ny veranda på huvudbyggnaden. En hel del markarbeten behövde göras och totalkostnaden för allt detta blev ungefär 2 500 000 kronor.
2002 – 2003 rustades badplatsen upp och en ny handikappanpassad brygga gjordes.
2004 – Under våren gjordes en utbyggnad av snickarboden om 15 m2, bl. a. för att få plats för gräsklipparen. Förutom arbeten med byggnaderna har också omfattande åtgärder vidtagits för den yttre miljön. För att minska risken för barnen, har satts upp ett ca 125 m långt staket som skydd. Sedan annexet färdigställts, blev det aktuellt att se över de äldre byggnaderna. Dessa var i behov av ommålning och delar av ytterpanelen på huvudbyggnaden behövde bytas ut.I samband med att dessa åtgärder skulle ske, ställdes förslag från presidiet att
tilläggsisolera huvudbyggnaden samt att byta ut samtliga fönster för att minska kostnaden för uppvärmning. Styrelsen beslutade enl. presidiets förslag och arbetet med huvudbyggnaden påbörjades under dec. 2004. På förslag av br. Lars-Erik Johansson i logen nr 47 Gullmarn, anordnades sponsring av bräder för ytterklädsel genom att bröder och systrar fick ”köpa” brädor, och därmed få sitt namn inskrivet på desamma. På detta sätt fick man in ett bidrag på ca 70 000 kr.
Under arbetets gång beslöts att bygga en balkong längs fasaden av huvudbyggnaden med anslutning till redan befintlig uteplats på gaveln. Arbetet med huvudbyggnaden färdigställdes i huvudsak under 2005 med smärre kompletteringsarbeten under 2006.
2005 – Nya fönster, ny fasadbeklädnad, tilläggsisolering och ny stor altan på huvudbyggnaden.
2008 – Miljömyndigheterna ställer stora krav på vår typ av verksamhet. En modern avloppsreningsanläggning måste installeras. Detta genomfördes till en kostnad om 600 000 kronor. Till detta erhölls bidrag med 300 000 kronor från Lägret Nr 4 Gothia. Stiftelserna Odd Fellow-hjälpen och Odd Fellows Barnkoloni Buagården beslutar att gå tillsamman och arbeta för gemensamt mål.
2009 genomfördes isolering av hela vinden i Huvudbyggnaden, för att minska uppvärmningskostnaderna.
2010 firades 95-årsjubiléum på Buagården
2011 installerades Luftvärmepumpar i båda husen, nya brandtrappor blev nödvändigt efter besök av brandmyndigheterna. Huvudbyggnaden fick nytt tak efter att man i logerna sålt Andelsbevis på takpannor för 100:- kronor. Det såldes 1400 andelsbevis. Taket kostade 210.000 kronor.
2015 – Nytt yttertak och panel på intendentbostaden; Bredbandsanslutning med WiFi; Ombyggnad av huvudbyggnaden (ny el, brandlarm, brandsäkring m.m.) Buagården firar 100 år med bankett i Ordenshuset i Göteborg – läs mer här >>> den 28 mars. Den 7-8 juni samma år hålls en välgörenhetsgala på Lorensbergsteatern – läs mer här >>>
2016 – Nytt underhållsfritt staket runt tomten framför huvudbyggnaden; Huvudbyggnadens är brandsäkradoch godkänd (hotellklass).
2017 – Nytt underhållsfritt altanräcke, i rostfritt stål och härdat glas, på huvudbyggnaden
2018 – Ny diskmaskin i köket. Nya stolar i matsalarna. Ny åkgräsklippare. Ny/uppgraderad avloppsanläggning. Ny TV till intendentbostaden. Brandvarnare i samtliga rum i huvudbyggnaden och rökdetektor i köket.
2019 – Ljuddämpande innertak till matsalarna. Möbler till intendentbostaden. Ny ventilation och golv i matkällaren. Nytt frysskåp. Studsmattan byttes ut. Familjesäng till annexet.
Hänt på Buagården 2020
- Ny äng såddes, skog och sly röjdes.
- Nytt WiFi-nätverk för hela Buagården och uppgraderad IP-telefoni.
- Två professionella partytält inköptes för servering av mat utomhus under Coronasommaren.
- Nytt underhållsfritt räcke, i rostfritt stål och härdat glas, på annexets altan.
- Översyn och underhåll av anläggningens låssystem.
- Huvudbyggnaden målades och tvättades.
Hänt på Buagården 2021
Allmänt
- Slyröjning i tomtgräns mot åkermark och granne
- Målning av en dörr
- Fixat kolgaller till grillarna
- Bytt till rostfria ventilationsrör och spolrör avloppsbädd
- Synkroniserat utebelysning
- Montage CEE-uttag i “elbod”
Huvudbyggnad
- Byte av utomhusarmaturer
- Gjort landgång på vind, anmärkning från sotare
- Isolerat brandkanal, anmärkning från sotare
- Satt upp nytt plåttak (tvättskydd) under altan
- Installation Apple-TV
- Ny elcentral “vattenrummet” KV. Höst -21
Annexet
- Satt upp rörelsedetektorer för tändning i övre o nedre hall
- Nya utearmaturer
- Bytt arbetsbrytare till VV-beredare
Grindstugan (tidigare Intendenthuset)
- Installation av Apple-TV
Hänt på Buagården 2022
Utomhus
- Ny lekplats
- Barnens trädgård har fått nya växter och en soffgrupp.
Huvudbyggnad
- Nytt kylrum i Huvudbyggnadens källare.
- Två nya duschar och toaletter på Huvudbyggnadens övervåning.
- Ombyggnad av tre rum till enkelrum på Huvudbyggnadens övervåning.
- Nytt linne- och städförråd övervåning.
Annexet
- Platt-tv i samlingssal
- Installation av Apple -TV
Hänt på Buagården 2023
Utomhus
- Ny köksträdgård anlagd i slänt vid köket, odlingslådan är gjord i ek från lokal såg.
- Gamla trädgårdslanden borttagna.
- Barnens trädgård med dess pallkragar flyttad till östra delen av gräsmattan, vid Annexet.
- Bevattning av barnens trädgård inköpt och uppsatt efter gåva från R3.
- Rengjort vår vattenreservoar.
- Upptagning av vattenpumpen, högtrycksspolat borrhålet och bytt pump, den gamla var tillverkad -92.
- Avloppspump bytt, havererade under sommaren.
Huvudbyggnad
- Målat långsida mot altan och västergavel, bytt ruttna brädor i fasaden.
- Ersatt målad klack i tvättstuga med klinker.
- Införskaffat kraftigare tvättmaskin (fastighetsmaskin), tumlare på G.
- Införskaffat och installerat nätverksskrivare, vilket gör att man kan skriva ut på distans.
- Kartong-, glas- och plåtreturer flyttat till förråd under altan.
- Nytt hängande eluttag över köksön i köket.
- Bytt elcentral BV.
Annexet
- Annexet fick under våren en tvättmaskin, avsikten är att underlätta för intendenterna. Tvätt när det sker ”olyckor”, sköts av ledarna.
- Införskaffat ett brandklassat arkivskåp, placerat i ”flaggrummet”.
Grindstugan
- Avfuktare installerad i källare.
Allmänt
- Alla tre husen fick separata elmätare insatta för att vi skall kunna övervaka ev. onormal elförbrukning är.