• Visa Alla
  • Bildarkiv
  • Buagården 100 år
  • Buagårdens Vänner
  • Gåvor och donationer
  • Historik
  • Övrigt
  • Sommarkolonin

Ny bevattning till Barnens Trädgård – Tack till R3 Elisabet och Storlogen

Ett stort tack till Rebeckaloge 3 Elisabet som, med hjälp från Storlogen, möjliggjort inköp av en bevattningsanläggning för Barnens Trädgård på Buagården.

Ukrainagäster v33 2023 – i Bohusläningen

Under vecka 33 2023 hade vi gästande unga ukrainare, som under en vecka fick en paus från den ibland hårda verkligheten. På Buagården fick de koppla av, äta ukrainsk mat och njuta ev ukrainsk kultur med musik och dans. Vår lokala tidning Bohusläningen gjorde ett reportage som du kan läsa här:

En liten presentation av våra gäster från v31 2023

Makalösa Föräldrar – Ledarutbildning för unga

Under Kristi Himmelsfärdshelgen 18-21 maj 2023, hade våra gäster från sommarens koloniveckor en utbildningshelg för ungdomsledare på Buagården. Av allt att döma så visade sig vädergudarna från sin bästa sida. Välkomna åter Makalösa Föräldrar!

Våren kommer till Buagården 20-21 april

Helgen 20-21 april kommer våren till Buagården igen Vi hoppas att du kan hjälpa till med det som behöver fixas. Någon kan inte göra allt – men alla kan göra något!

Ny PowerPoint-presentation i butiken

Hjälp oss att sprida kunskapen om Buagårdens verksamhet för en större publik. Om du är en Odd Fellow, så passar denna presentation utmärkt som ett programinslag t.ex. vid kaffet efter en måltid. Räkna med att presentationen tar ca 20-30 min i anspråk.

Tack B13 Gustaf Wasa

Tack för den fina gåvan på 75.000:- B13 Gustaf Wasa i Stockholm.

Det hände för hundra år sedan – 1922

Ur “Styrelseberättelse över Odd Fellows Barnkolonis verksamhet 1922” Texten återges som avskrift av styrelseberättelsen. Det ålderdomliga språket har behållits. Bilden är tyvärr inte daterad och troligen av något senare datum än det aktuella året. Dock visar den hur det kunde se ut när kolonigästerna anlände till kolonin med sin packning. Notera också statistiken över viktuppgång bland barnen. Detta ansågs vara viktigt, då många stadsbarn på denna tid hade en undermålig kosthållning. På kolonien fick man chansen att “äta upp sig” och leva hälsosamt. Intressant är även specifikationen över utgifterna. Det var lite andra livsmedelspriser på den tiden. Trevlig läsning!

Tack B 136 Winga Fyr för den fina gåvan

Det hände för hundra år sedan – 1921

Ur “Styrelseberättelse över Odd Fellows Barnkolonis verksamhet 1921” Texten återges som avskrift av styrelseberättelsen. Det ålderdomliga språket får vara som det är. När bilden är tagen vet vi inte säkert. Kanske är den från något senare datum än det aktuella året. Den speglar dock hur det troligen såg ut när stadsbarnen kom ut till sommarkolonins äventyr. Trevlig läsning!

Tack ATSUB för er fina visa

Det hände för hundra år sedan – 1920

Ur “Styrelseberättelse över Odd Fellows Barnkolonis verksamhet 1920” Texten återges som avskrift av styrelseberättelsen. Det ålderdomliga språket har behållits. Bilden är tyvärr inte daterad och troligen av något senare datum än det aktuella året. Dock visar den hur det troligen gick till när kolonigästerna anlände till kolonin, efter att ha hämtats vid stationen. Notera också statistiken i tabellen över viktuppgång bland barnen (“Tabellarisk uppställning …”). Detta ansågs vara viktigt, då många stadsbarn på denna tid hade en undermålig kosthållning. På kolonien fick man chansen att “äta upp sig” och leva hälsosamt. Trevlig läsning!

Generös gåva från Brödraläger 21 Västanvind

Torsdagen 12 mars fick Buagårdens representant Tommy Gudmundsson, på plats i Uddevalla, ta emot Brödraläger nr 21 Västanvinds generösa gåva till Buagården. Ett stort Tack för att ni hjälper oss i vårt arbete för barnens bästa!

Ett fint tack från BUFFF sommaren 2019

Ett underbart tack från en av våra gäster sommaren 2019

Det är tydligt att vår unge gäst uppskattade matlagningkonsten hos en av våra volontärer – Siv Glans

Human Rights Rockstars – på Buagården sommaren 2019

En av de grupper vi hade förmånen att ha som gäster på Buagården, sommaren 2019, var gruppen Human Rights Rockstars. Deras gripande tackbrev och fina personliga teckning (som pryder sin plats på Buagårdens vägg) kan ni se och läsa här. Detta fina tack värmer hjärtat på oss volontärer och andra som, sedan 1915, erbjuder en positiv glimt av sommaren på Buagårdens Barnkoloni.

Det hände för hundra år sedan – 1919

Ur “Styrelseberättelse över Odd Fellows Barnkolonis verksamhet 1919” Då vi inte heller för detta år lyckats finna en trycksak så återges texten som avskrift av styrelseberättelsen. Det ålderdomliga språket har behållits. Den enda, någorlunda samtida, bild vi lyckats hitta är tagen från ett brevhuvud. Bilden föreställer Villa Rydbo i Backamo, efter tillbyggnaden 1917-1918. Trevlig läsning!

Sommaren 2018 Buagården

Hösten är nu här med alla sina vackra färger, tänker dock tillbaks på den fantastiska sommaren 2018 och då till v.27 när vi, syster Gunnel R21 S:t Elin, broder Sven-Erik B 158 Västergyllen, syster Margaretha R 76 Ebba Brahe och jag ifrån R 94 Anna Christina Warg åter igen fick möjligheten att spendera en härlig vecka som volontärer på Bua gården.

Det hände för hundra år sedan – 1918

Ur “Styrelseberättelse öfver Odd Fellows Barnkolonis verksamhet 1918” Då vi, för detta år, inte lyckats finna en trycksak (kanske gjordes det ingen?) så återges texten som avskrift av styrelseberättelsen. Det ålderdomliga språket har behållits, till förtret för vissa men glädje för många. Inte heller har vi hittat några bilder. Därför har vi valt en bild som visar kolonilivet året 1935. Trevlig läsning!

En stark text från en modig mamma – ur gästboken 2017

Sjung med i Bojens sommarsång 2017

Det hände för hundra år sedan – 1917

” … Den 19 juni flyttade vi ut till vårt nya präktiga hem vid Backamo. Färden dit ut från Skafteröds hållplats var särskilt fästlig; ett tåg af löfvade skrindor, fyllda med glada, förväntansfulla barn.

Tack för gåvan B50 Hemdall

Städhelgen 21-23 april 2017 på Buagården

Mot huvudbyggnadens nya altanräcke (bilden ovan), lutar sig stora delar av den skara som i helgen 21-23 april såg till att Buagården står väl rustad inför sommaren 2017. En verklig kämparinsats. Läs hela inlägget och se bildgalleriet med bilder från den vackra vårdagen. Buagårdens verksamhet bygger helt på dessa oegennyttiga insatser i form av volontärsarbete och gåvor. Ett stort tack till er alla som bidrar till att Odd Fellow, för 103:e sommaren, oförtrutet kan fortsätta sitt arbete i barnens tjänst.

Tack Stig!

Vår store välgörare, och tidigare ordförande under många år, har lämnat oss. Med en energi utöver det vanliga, arbetade Stig med oförtrutet fokus på att göra gott. Särskilt starkt var hans engagemang för samhällets kanske mest utsatta grupp – barnen. Det visade Stig bland annat i sitt ihärdiga arbete för Buagårdens bästa, där han med stor kreativitet och beslutsamhet fick till synes omöjliga saker att hända. Stigs mångåriga kamp mot sjukdom och krämpor verkade snarare sporra än hindra honom i hans värv. Vissa nätters sömnlöshet vände Stig från problem till möjlighet. En möjlighet att jobba ytterligare några timmar för Buagården. Som … Read More

Det hände för hundra år sedan – 1915-1916

Ur “Redogörelse för Odd Fellows Barnkoloni åren 1915 och 1916” Odd Fellows Barnkoloni har i år varit förlagd till Ellös på ön Orust. Den har även denna sommar bjudit lantvistelse åt 28 barn under en tid av sex veckor från den 17 juni-31 juli. I motsats till sommaren 1915 ha barnen i år ej behövt någon läkare, eller sjukvård. De många skråmor och smärre olycksfall, som i synnerhet för gossarne synas oundvikliga, ha snart avhjälpts. Alla barnen ha därför haft ett gott utbyte av denna sommar med dess vackra solskensdagar …

Om vi bygger starka barn. Behöver vi inte laga så många trasiga vuxna

Denna mening läste vi i Facebook under v 32 på Buagården. Det kändes verkligen som en riktigt viktig uppmaning till oss alla som kan påverka och göra goda saker mot våra medmänniskor. Ibland tänker man att det lönar sig inte och man kan inte förändra världen, men man ska alltid komma ihåg: ”Att göra en god gärning mot en medmänniska kan förändra den personens liv”

Det kom ett brev till Buagården:

Efter att ha frågat Lars om lov, publicerar vi här hans fina mejl. Det värmer i hjärtat. Hej på er alla, världsförbättrare på Buagården! Inspirerande att läsa om vilken insats ni gör för barn som har det svårt och far illa på olika sätt i sin vardag! Själv hade jag en svår uppväxt och gjorde revolt i tonåren, vilket gjorde att jag hamnade på Barn- och ungdomsPsyk, pojkhem, fosterham och ungdomsvårdsskola (gjorde aldrig något kriminellt, jag hade en inneboende spärr…). 32 år efter att jag blev omhändertagen för samhällsvård av dåvarande barnavårdsnämnden, blev jag vald till ordförande för motsvarande nämnd (Omsorgsnämnden). Då var cirkeln sluten och det … Read More

Sjung med i Buas Sommarvisa

Buas Sommarvisa Melodi: Idas Sommarvisa | Text: Bojens Mammor och Barn sommaren 2015 Och nu så vill vi sjunga att Bua är så skönt Och maten är så ljuvlig och gräset är så skönt Och alla som har ordnat så vi skall ha det bra Nu tänker vi er tacka, hur var det nu det var? Jo vi fick gå till havet med fika i en korg Och vandra genom skogen, då glömmer vi vår sorg Och alla spel och lekar och stigar som vi gått Vi känner oss som hemma all omsorg som vi fått Och vi har plockat ... Read More

Välgörenhetsgala för Buagården 7-8 juni 2015 på Lorensbergsteatern

Under två fantastiska kvällar den 7-8 juni, firade Odd Fellows barnkoloniverksamhet 100-årsjubiléum, med en sprudlande festlig välgörenhetsgala på Lorensbergsteatern i Göteborg. Klicka på länken nedan för att läsa mer och se fler bilder.

Jubiléumsbanketten 28 mars 2015

Ett hejdundrande hundraårskalas Lördagen 28 mars firade vi att Odd Fellows barnkoloniverksamhet fyllde 100 år. Ett kalas med buller och bång i Ordenshuset på Vasagatan i Göteborg.

Arbetshelg 4-6 maj 2012

Jubileum 5 juni 2011

Buagården 2011

Litauiska barnhemsbarn på Buagården 2000-2006

Polska barnhemsbarn 1991-1999

Enastående Föräldrar på Buagården 13-20 juni 2014

Från Enastående Föräldrars vistelse på Buagården i juni 2014.